Domowy ketchup - sposób na nadmiar pomidorów
Jak co roku pomidory leżą na stole, parapecie, balkonie i dojrzewają. Dużo pomidorów ze stosunkowo niewielkiej ilości krzaczków. Tak dużo, że by się nie zmarnowały koniecznie muszę je na coś przerobić.
Jednym z lepszych sposobów na nadmiar pomidorów jest... przygotowanie z nich ketchupu! Jest to obok utopienia pomidorów w zalewie jeden z prostszych sposobów na ich przerobienie, chociaż wymaga urządzenia do tarcia.
Pomidory wystarczy ugotować w odpowiedniej zalewie. Tutaj objawia się kolejna zaleta domowego ketchupu - możemy sami nadać mu dowolny smak. Bardziej klasyczny, lub całkiem wymyślny. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Twojego pomysłu. Potem przecieramy całość, i znów gotujemy by ostatecznie przyprawić i zagęścić nasz ketchup, bardziej lub mniej, zależnie od upodobania.
Gotowy ketchup w takiej formie przechowywać można do miesiąca. Ja jednak jako, że robię go bardzo dużo, pasteryzuje swój ketchup - wtedy bez problemu przetrwa cały rok w szafce w piwnicy.
Domowy ketchup jest zdecydowanie bezkonkurencyjny - 300 g pomidorów na 100 g ketchupu to proporcja jaką nie może pochwalić się żaden producent. Dzięki temu ketchup zamiast octem i cukrem, smakuje po prostu POMIDOROWO!
A skoro już jesteśmy w temacie pomidorów to warto wspomnieć o przecierze pomidorowym! Jeszcze prostszy do przygotowania niż ketchup, pozwoli na przygotowanie przepysznej zupy pomidorowej w chłodne zimowe dni.
Pomidor to według mnie jedno z najświetniejszych warzyw.
Jednym z lepszych sposobów na nadmiar pomidorów jest... przygotowanie z nich ketchupu! Jest to obok utopienia pomidorów w zalewie jeden z prostszych sposobów na ich przerobienie, chociaż wymaga urządzenia do tarcia.
Pomidory wystarczy ugotować w odpowiedniej zalewie. Tutaj objawia się kolejna zaleta domowego ketchupu - możemy sami nadać mu dowolny smak. Bardziej klasyczny, lub całkiem wymyślny. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Twojego pomysłu. Potem przecieramy całość, i znów gotujemy by ostatecznie przyprawić i zagęścić nasz ketchup, bardziej lub mniej, zależnie od upodobania.
Gotowy ketchup w takiej formie przechowywać można do miesiąca. Ja jednak jako, że robię go bardzo dużo, pasteryzuje swój ketchup - wtedy bez problemu przetrwa cały rok w szafce w piwnicy.
Domowy ketchup jest zdecydowanie bezkonkurencyjny - 300 g pomidorów na 100 g ketchupu to proporcja jaką nie może pochwalić się żaden producent. Dzięki temu ketchup zamiast octem i cukrem, smakuje po prostu POMIDOROWO!
A skoro już jesteśmy w temacie pomidorów to warto wspomnieć o przecierze pomidorowym! Jeszcze prostszy do przygotowania niż ketchup, pozwoli na przygotowanie przepysznej zupy pomidorowej w chłodne zimowe dni.
Pomidor to według mnie jedno z najświetniejszych warzyw.
Komentarze
Prześlij komentarz