Jogurty na zdrowie!

Dzisiaj porozmawiamy o jogurtach - szczególnie tych zdrowych i naturalnych. Warto wiedzieć, że jogurt jogurtowi nie równy. Dlatego jeśli chcemy jeść zdrowe produkty musimy wiedzieć co powinno, a co nie powinno się w nich znajdować.

Jogurt powinien być produktem mlecznym i to niestety utrudnia rozpoznanie właściwości jego składu, gdyż zgodnie z rozporządzeniami, jeśli zawiera on tylko produkty mleczne to nie ma potrzeby pisania o nich na etykiecie! Oczywiście nieuczciwi producenci dodają do jogurtów nie tylko te niezbędne produkty, ale też te, bez których jogurt mógłby obejść się całkiem dobrze. Najlepszym przykładem tego jest mleko w proszku.

Kolejnymi składnikami, których w jogurcie raczej nie powinno być są wszelkiego rodzaju zagęszczacze, jak np. żelatyna czy skrobia.

Do jogurtów smakowych, w szczególności tych, których konsumentami mają być w głównej mierze dzieci dodane może być też bardzo dużo cukru! Dlatego poza składem sprawdzajmy też wartość energetyczną produktu.

Najlepszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę "uczciwość" producentów może się więc okazać zrobienie jogurtu w domu! Jest to wyjątkowo prosty proces, w którym wystarczy połączyć mleko z odpowiednimi bakteriami. Dalej przy odpowiednim cieple jogurt robi się sam!  Wystarczy tylko kilka godzin, by zamienić mleko w pyszny, domowy jugurt! A co jeśli marzy mi się jogurt owocowy? Nic prostszego - wystarczy dodać owoców.

W świetle wszystkich tych faktów szczerze zachęcam do domowych jogurtów! Być może posmakują wam tak, że już nie będziecie nigdy więcej chcieli kupować ich w marketach :)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Domowy ketchup - sposób na nadmiar pomidorów

Własny czerwony barszcz - czy warto?